donderdag 3 november 2011

Hoe pak je pubers aan?

dat was de titel van een gespreksavond geleid door Peter Adriaenssens en ingericht door Klasse. Wij als leerkrachten krijgen elke maand het tijdschrift 'Klasse voor leerkrachten'. Maar elke ouder krijgt ook via zijn kind het tijdschrift 'Klasse voor ouders'. Geweldige tijdschriften waarvan ik elk artikel lees. Ook kan je via mail de e-brief ontvangen, boordevol tips om uitstapjes te maken. Toen de kinderen kleiner waren gebruikte ik ook vaak de 'klik en print'-bladen. Dit takenbord hing bij ons in de keuken. Ook onze namen stonden erbij en ook wij zaten mee in het beurtrolsysteem. Geweldig vonden ze dat om ons op de vinges te tikken als ons taakje niet in orde was.
Wat ik vooral onthouden heb van de avond met Peter Adriaenssens :
- we moeten onze pubers graag zien
- niet vergeten dat de hersenen van een puber pas echt volwassen zijn op de leeftijd tussen 18 en 20 jaar. Vooral het wijs denken kunnen ze als puber nog niet.
- we moeten onze pubers sociaal vaardig maken, hen taken geven in onze maatschappij waarvoor zij verantwoordelijk zijn (babysitten lijkt mij al een goed begin)
- luisteren naar onze pubers, maar onze pubers ook leren luisteren naar ons
Vandaag deed Sam heel moeilijk, ze had er 4 dagen leidingkamp opzitten. Toen ze echt heel onredelijk deed, bleef ik kalm en gaf de schuld helemaal aan haar hersenen, die nog niet volwassen zijn.

6 opmerkingen:

 1. Ha pubers, ik weet er stilaan ook over mee te praten. Ik haal veel steun uit het boek van Thomas Gordon ! (je hebt een versie voor ouders met kindertjes: Luisteren naar Kinderen en een versie voor leraren!!! Een echte aanrader)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het luisterboek (boek op vier cd's) van Peter Adriaenssens is ook een aanrader. In welke leeftijdsfase de kinderen ook zitten, als ouder en leerkracht haal je er heel wat uit. Makkelijk bovendien om in de auto naar te luisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat zijn hele goede tips... Ik vrees alleen dat ik bij punt 3 behoorlijk in gebreke ben gebleven...
  Maar gelukkig heb ik de andere punten dik in de praktijk gebracht, dus misschien ...?

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja hier ook een beginnende puber....heb ooit een cursus Triple-P gevolgd en daar heb ik ook super veel tips van opgestoken!
  Maar het is waar wat je zegt : we moeten onze pubers graag zien!!! Ook al is dat soms niet even makkelijk ;-)
  Liefs,
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt een berichtje bij mij achterlaten met de vraag waar ik de leuke stofjes weg haal. Dit is allemaal mexicaans tafelzeil en ik koop dat bij het winkeltje van Nicole (via internet) Na een lange zoektocht denk ik dat zij het goedkoopst is en je kunt al per 10 cm tafelzeil kopen....
  Voor het naaien wel mexicaans zeil nemen want mijn ervaring is dat het andere snel scheurt.
  Je kan het tasje natuurlijk ook bij mij kopen :)
  www.made-by-meidenmama.hyves.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat ze zijn aan gekomen!
  Veel plezier er mee.
  x
  Else

  BeantwoordenVerwijderen